Tuesday, 10 December 2013

Dunia Penjagaan Kuku PEARL




wahhhhh, Dunia penjagaan Kuku you ols tajuk post Miss ANNA, nie kalilah..hhahaha..

Kecantikan dan juga kesihatan perlulah bersatu.Walaubagaimanapun, pada pandangan Miss ANNA lh kan, ramai orang hanya mengutamakan kecantikan berbanding dengan kesihatan (wahh ayat skema you ols). Hurmmmm kalau maw tahu orang tu menjaga "kebersihannya" ataupun thidakkk haa you ols perhatikan dari kukunya (iyekerr tangan ke bahu mata ke atas).


Ha'ahh lh you ols, SEMESTINYA owkay.. maw taw orang tu pembersih tengok lh dari kukunya, baik dari kuku tangan mahupun kuku kaki. 

Ramai yang telupa menjaga kuku terutamanya kuku kaki nie..hisssshh hissshhh sedangkan part tu lh yang paling penting you ols. Haa kuku tangan tu pun kalau maw panjang supaya nampak cantik jagalah sampai putih berseri, Nie tidak you ols, ada yang hitam di celah kuku, ada yang kuning hujung kuku..HhhhMmmmm mukanya bukan main cantik, bajunya befeshion youuu, kasut tinggi 5 inchi sekali tengok kuku, Aduhaiii tak mampu Miss Teddy tengok..OoEmGiiiii

Oleh itu, bagi kaum hawa mahupun kaum adam, kuku tu paling penting you ols, Jadi lets go to manicure and predicure..yeeehhaaaaaaaa Miss ANNA paling suka bab nie..


Cara Penjagaan Kuku Tangan Dan Kuku Kaki 
  • Pastikan kuku you ols dibersihkan selalu owkay, Membersihkan kuku dengan sabun lembut khas untuk kuku, and Rendam dalam air suam sebab dapat melembutkan dan memudahkan kuku you ols tu dipotong.
  • Jangan potong kuku terlalu pendekyou ols 
  •  Gunakan alat khas untuk melicinkan permukaan kuku yang dipotong. Gosok dengan kain untuk menanggalkan habuk yang tertinggal. Selalu memotong kuku dan membuang bahagian yang tidak perlu.
  • Harus minum air yang banyak banyak banyak you ols
  • Jangan amalkan menggigit kuku kerana itu hanya merosakkan bentuk kuku yang sedia ada. bagus bagus kuku you ols tu berbentuk nanti lepas gigit rosak dahhhh.
Cara menjaga dan mengelakkan kuku cedera :
1. Elakkan mengorek sesuatu menggunakan kuku.
2. Jangan memotong kuku hingga terlalu pendek.
3. Elakkan menggaru dengan kuat.


Alat penjagaan kuku:

1. Sabun dan losyen yg bersesuaian perlu dalam amalan membersih dan melembab.
2. Pemotong kuku juga perlu bersesuaian bagi memastikan kuku dapat dipotong dengan mudah.
3. Pemotong lebihan kulit bagi membersihkan dan membuang kulit yang tidak perlu.
4. Alatan pembersihan yang juga membantu membersihkan kuku dan kawasan sekitar kuku.


Petua Tradisional :
1. Kuku kaki kadang-kadang mudah berubah warna menjadi kehitaman atau kekuningan menyebabkan ia kelihatan tidak menarik. Cuba tuangkan sedikit cuka di atas kuku tersebut dan gosok dengan kain. Kemudian bilas dengan air. Pasti warna kembali berseri.
2. Selain itu juga boleh menggunakan hirisan lemon dengan digosokkan pada jari dan kuku anda. Biarkan selama 5-10 minit dan dibilas. Boleh amalkan selalu.
3. Boleh juga menggunakan bawang putih yang dibelah dua. Gosok pada kuku kaki hingga warnanya kembali berkilat dan berseri. Kemudian bersihkan.


Penjagaan kuku ni you ols boleh dibuat masa dah selesai semua kerja. Sambil baring tengok tv atau berehat. Masa potong kuku tu ambil lah sedikit masa untuk merapikan kuku anda… 


(k-Bye).........................

Salam ikhlas dari Miss ANNA
Assalamualaikum W.B.T