Wednesday, 11 December 2013

Dunia Penjagaan Wajah ^_^ PEARL


DUNIA PENJAGAAN WAJAH MISS ANNA..

haiii you ols, Miss ANNA tadi googlewalking cari tips untuk penjagaan kulit wajah nie, ialah, banyak white and blackhead kan..terutamanya dekat tepi hidung nie..lepas tu muka pun rasa kurang selesa, bila kita kurang selesa pasti kita kurang keyakinan kannnn you ols..Perkara semacam itulah yang Miss ANNA menitikberatkan and paling risau.. Yelahhh kulit wajah Miss ANNA nie bukan flawless and delicate skin macam kulit you ols..

So, selepas googlewalking nie, Miss ANNA jumpa banyak petua and tips-tips dari Mr.Google nie dalam penjagaan wajah, hahahah thanks Mr.Google for the info..

Haaa, ada beberapa tips and petua yang telah Miss ANNA combine kan untuk kemudahan..Yiihaaaaaaa lepas nie boleh la Miss ANNA amalkan tips-tips nie kan..Owhhh kulit kusam, ohhh white and blackhead, owhhh pimple a.k.a acne,,get lost from my face, penat suda menampung anda di wajahku ni..hehhehe


>_<CUCI MUKA>_<

  • Amalkan basuh muka selepas bangun pagi sambil berselawat 3x
  • Cuci muka 2-3 kali sehari (make sure you ols cuci tangan dula yaa).
  • Jangan cuci muka berlebihan sebab takut kulit kering then Jerawat pun bermaharajalela di muka.hahhaha.
  • Cuci muka pada kawasan T-Zone dahulu, sebab kawasan minyak sering berpesta..hahahha
  • Pastikan anda bersihkan make-up guna make-up remover dulu supaya ndak ada sisa-sia make-up yang tertinggal, then baru cuci guna pencuci muka, basuh dengan air suam and sejuk..
  • Lap muka dengan menggunakan tuala khas untuk muka, jangan you ols lap muka you ols tu guna tuala lap badan you ols owkay.
  • Lepas tu, jagan lupa pakai toner owkay. Siap suda...hehehehhe

 

>_<PETUA TRADISIONAL & MODEN UNTUK CUCI MUKA>_<

AIR BASUHAN BERAS (MENGHILANGKAN PARUT DAN JERAWAT)
  • Kulit Serius ~> cuci muka dengan basuhan beras yang first.
  • Kulit Biasa ~> cuci muka dengan basuhan beras yang kedua.
  KACANG HIJAU (BUAT PENCUCI MUKA SENDIRI)
  • Ambil Kacang Hijau basuh bersih2 ~> toskan sampai kering ~> kisar sampai halus ~> ambil sikit kacang hijau yang suda di blend tu ~> basahkan guna air sikit ~> letak kat muka macam pakai pencuci biasa ^_^
  • Pakai sebelum tidur.
  • Buat scrub pun boleh juga, tunggu sampai 15 minit, then cuci.
 BEDAK SEJUK
  • Amalkan pemakaian bedak sejuk sebelum tidur
  • bedak yang diperbuat daripada beras
TELUR SEBAGAI MASKER
  • Amalkan masker dengan telu
  • Pecahkan telur and you ols just ambik putih telur tu jak ~> ambil tisu and celupkan ~> tampal pada wajah, biarkan kering then bilas dengan air biasa or air suam. 
JANGAN SENTUH MUKA DENGAN TANGAN
  • Tangan mengandungi banyak bakteria apatah lagi apabila menyentuh barang yang berdebu. Jaid, jangan menyentuh muka dengan tangan.
  • Sebaiknya guna tisu dan juga Clean & Clear oil control firm, oil absorbing sheets. 
  • So ladies, make sure dalam bag you ols always bawa tisu and this clean & clear sheets owkay..
Owkayyyyyyyyyy, thats all for DUNIA PENJAGAAN MUKA, Ladies make sure always take this seriously, selebihnya you ols boleh cari pada Mr.Google tu,. Haa, jagan lupa sebelum buat sesuatu tu make sure always baca Bismillah and Selawat banyak2, paling bagus sentiasa dalam keadaan wudhu,..

Much more love from Miss ANNA..

(k-Bye)................

Assalamualaikum W.B.T

The Beautiful Date 11 12 13 PEARL






Hello you ols..wahhh hari nie Miss Teddy suka sangat tarikh hari ini...11 12 13

11 12 2013..tarikh yang sangat cantik, opppppssssssss Miss ANNA punya tarikh exam nie..hahhahahha..
Harap-harap la dapat jawab dengan sempurna.. Rasa berdebar-debar juga nie, yaa la sem nie suda Sem 3 kn, so maw buat yg terbaik..

2.30pm nnti exam for subject Strategic Management bermula..yaa ALLAH permudahkanlah segala urusan ku yaa ALLAH...

Habis jak exam nie,,syukur Alhamdulillah, maka gembira la aku, tinggal tunggu untuk Final Project jak lagi nie.,. Haa kalau maw final project suda, mesti my dear diary blog kepunyaan Miss ANNA nie cuti lagi..ya la maw buat project kn..mesti ndak cukup masa,. Tengok senior sekarang nie pun buzy ngan final dorang, nnti turn aku la pula..ahahahhha,, rasa excited ada, rasa gementar pn ada, rasa takut lagi la ada, rasa ndak sabar pun ada juga nie..ehehhehe..

Lepas jak abis study nie, Miss Teddy akan memasuki ke alam Pekerjaan la pula,. Wahhh harap-harap cita-cita aku menjadi la yaa..itu pun atas kehendak mama n papa aku juga.. In Shaa Allah, semoga dimakbulkan la oleh yang maha ESA.. Amin Ya Rabb..

Semoga aku dapat mengubah nasib family aku, yaa lh my family put me on their shoulder.. Aku jak la harapan mereka..(Always remember this Miss ANNA)

Life is short, so always be grateful for each sunset..

To my mutiara, diamana pun anda berada, i miss you so much

Owkayyyy lah that's all..nnti Miss ANNA continue lagi..huhuhuhu maw sambung study kejappp...Adiosssssssssssss amigosssssssssssss

(k-Bye).........

Assalamualaikum W.B.T


Tuesday, 10 December 2013

Dunia Penjagaan Kuku PEARL




wahhhhh, Dunia penjagaan Kuku you ols tajuk post Miss ANNA, nie kalilah..hhahaha..

Kecantikan dan juga kesihatan perlulah bersatu.Walaubagaimanapun, pada pandangan Miss ANNA lh kan, ramai orang hanya mengutamakan kecantikan berbanding dengan kesihatan (wahh ayat skema you ols). Hurmmmm kalau maw tahu orang tu menjaga "kebersihannya" ataupun thidakkk haa you ols perhatikan dari kukunya (iyekerr tangan ke bahu mata ke atas).


Ha'ahh lh you ols, SEMESTINYA owkay.. maw taw orang tu pembersih tengok lh dari kukunya, baik dari kuku tangan mahupun kuku kaki. 

Ramai yang telupa menjaga kuku terutamanya kuku kaki nie..hisssshh hissshhh sedangkan part tu lh yang paling penting you ols. Haa kuku tangan tu pun kalau maw panjang supaya nampak cantik jagalah sampai putih berseri, Nie tidak you ols, ada yang hitam di celah kuku, ada yang kuning hujung kuku..HhhhMmmmm mukanya bukan main cantik, bajunya befeshion youuu, kasut tinggi 5 inchi sekali tengok kuku, Aduhaiii tak mampu Miss Teddy tengok..OoEmGiiiii

Oleh itu, bagi kaum hawa mahupun kaum adam, kuku tu paling penting you ols, Jadi lets go to manicure and predicure..yeeehhaaaaaaaa Miss ANNA paling suka bab nie..


Cara Penjagaan Kuku Tangan Dan Kuku Kaki 
  • Pastikan kuku you ols dibersihkan selalu owkay, Membersihkan kuku dengan sabun lembut khas untuk kuku, and Rendam dalam air suam sebab dapat melembutkan dan memudahkan kuku you ols tu dipotong.
  • Jangan potong kuku terlalu pendekyou ols 
  •  Gunakan alat khas untuk melicinkan permukaan kuku yang dipotong. Gosok dengan kain untuk menanggalkan habuk yang tertinggal. Selalu memotong kuku dan membuang bahagian yang tidak perlu.
  • Harus minum air yang banyak banyak banyak you ols
  • Jangan amalkan menggigit kuku kerana itu hanya merosakkan bentuk kuku yang sedia ada. bagus bagus kuku you ols tu berbentuk nanti lepas gigit rosak dahhhh.
Cara menjaga dan mengelakkan kuku cedera :
1. Elakkan mengorek sesuatu menggunakan kuku.
2. Jangan memotong kuku hingga terlalu pendek.
3. Elakkan menggaru dengan kuat.


Alat penjagaan kuku:

1. Sabun dan losyen yg bersesuaian perlu dalam amalan membersih dan melembab.
2. Pemotong kuku juga perlu bersesuaian bagi memastikan kuku dapat dipotong dengan mudah.
3. Pemotong lebihan kulit bagi membersihkan dan membuang kulit yang tidak perlu.
4. Alatan pembersihan yang juga membantu membersihkan kuku dan kawasan sekitar kuku.


Petua Tradisional :
1. Kuku kaki kadang-kadang mudah berubah warna menjadi kehitaman atau kekuningan menyebabkan ia kelihatan tidak menarik. Cuba tuangkan sedikit cuka di atas kuku tersebut dan gosok dengan kain. Kemudian bilas dengan air. Pasti warna kembali berseri.
2. Selain itu juga boleh menggunakan hirisan lemon dengan digosokkan pada jari dan kuku anda. Biarkan selama 5-10 minit dan dibilas. Boleh amalkan selalu.
3. Boleh juga menggunakan bawang putih yang dibelah dua. Gosok pada kuku kaki hingga warnanya kembali berkilat dan berseri. Kemudian bersihkan.


Penjagaan kuku ni you ols boleh dibuat masa dah selesai semua kerja. Sambil baring tengok tv atau berehat. Masa potong kuku tu ambil lah sedikit masa untuk merapikan kuku anda… 


(k-Bye).........................

Salam ikhlas dari Miss ANNA
Assalamualaikum W.B.T


Friday, 6 December 2013

Miss ANNA Is Back You Olsss

Assalamualaikum w.b.t.. Finally, dapat juga Miss ANNA nie (kununnnnnnnnnn mata keatas tangan di bahu) buka BLOGGGGGGG...hahahha..wahhhhhhhhhhhh busy nya sebagai seorang student, think of assignment, exam, project, argggggghhhhhhhhhhhhhh, so tired..(ishhhh jgn mengeluh bah nanang, ndak bagus untuk kesihatan)..

Ermmmmmm it is just counting the days to enter the new 2014..rasa mcm cepat jak masa nie berlalukan..
Banyak yang dah ku lalui untuk tempuhi kehidupan yang sebenarnya nie..ermmmmm..
owkaylah, nnti sambung lagi..heheheh..see u soon my Dear Bloggg..emmuahhhhhh

and to my pearl a.k.a mutiaraku, walau dimana pun anda berada, walau apapun yang anda lakukan, saya tetap merindui and mencintai awak kerana ALLAH

(k-Bye)...................

Assalamualaikum W.B.T